Wednesday, 24 March 2010

istiqamah vs karamah

huhu, lamenya x tulis..ni ad stu lg cter yg sy nk kongsi..


Seorang ulama' telah mengajar di sebuah madrasah selama 40 tahun dgn tkun. Beliau x pernah memonteng kecuali pabila bliau uzur,Namun ketekunan si ulama tua ini lgsung tidak dhargai oleh anak2 muridnya.

..'spanjang kita blaja ngn mualim kita ini, tiada satu pun kehebatan yg ad kt dia..bese je..tepapa tah'

'ntah..ak dgar guru kt sblah kampung kita nih bleh kluarkan cahaya dari celah2 jari..'

hoho..begitulah sungutan2 daripada anak2 murid beliau..sian dia..namun, sungutan2 ini akhirnya smpi jua ke tlinga ulama tersebut.Oleh itu, beliau bertekad ingin memberikan pengajaran yg brguna wat anak2 muridnya itu.

Ketika mengajar pada suatu hari, beliau sengaja melepaskan kapur ketika sedang menulis di papan hitam. Anehnya, kapur itu tidak jatuh malah terus menulis perkataan yg ingin ditulis oleh ulama tersebut.

Melihat pada kehebatan guru mereka itu, anak2 muridnya pun terlopong seolah-olah x percaya dgn apa yg berlaku.x sangka rupa2nya guru mereka ini memiliki karamah atau bhse omputehnya 'special power'.Melihat kelopongan anak2 muridnya itu, ulama itu menepuk papan hitam tersebut dgn kuat lantas berkata,

'aku sangat hairan melihat sikap kamu semua.Melihat kapur ini menulis beberapa ketika telah membuat kamu kagum.Bagaimana pula dgn aku yg telah menulis selama 40 tahun di papan hitam ini??"

haha..begitulah lebih kurang kisahnya.Secara hakikatnya istiqamah itu lebih hebat daripada karamah..haa berbeza dgn masyarakat skrg yg ingin kan karamah kononnya nk menunjuk kehebatan ilmu yg dimiliki sedangkan amalan yg dilakukan x mncapai tahap istiqamah.org yg istiqamah lebih terjamin imannya drpd org yg memiliki karamah dan sejarah juga pernah mencatatkan betapa ramai org yg diberikan karamah tersesat kerana iman yg x istiqamah..

2 comments:

MiztER MURTphalanx! said...

terkesan di hati... moga dapat ana perbaiki diri..

hilmi said...

betul tu....sbb kebanyakan org hanya tgk[menilai] pd kehebatan[karamah] tp x tgk pd amalan yg berterusan[istiqamah]....wallahua'lam